Και όχι επειδή ο συνιδρυτής και CEO Γιάννης Παυλίδης είναι παιδικός μου φίλος, αλλά επειδή η υπηρεσία που παρέχει το Kapou έλειπε πραγματικά από την Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα site παροχής υπηρεσιών γεωπληροφορικής που δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να περιηγηθεί σε μία πόλη μέσα από μία αλληλουχία τρισδιάστατων φωτογραφιών. Έτσι, εγώ για παράδειγμα που είμαι σε ένα χωριό στον Έβρο (μάχιμος φαντάρος γαρ) μπορώ να κάνω μια εικονική βόλτα στα αγαπημένα μου στέκια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης! Αντίστοιχη υπηρεσία προσφέρεται και από την Google με την ονομασία Streetview αλλά χωρίς κάλυψη στην Ελλάδα.

Kapou logo

Πέρα από το fun της υπόθεσης, η φωτογραφική χαρτογράφηση μιας φωτογραφίας έχει άπειρες και πολύ χρήσιμες εφαρμογές, από τον τουρισμό και την εστίαση μέχρι την ηλεκτρονική διακυβέρνηση (e-government) και τις κάθε τύπου υπηρεσίες γεωπληροφορικής.

Και δύο λόγια για τον CEO. Ο Γιάννης Παυλίδης τελείωσε το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε για ένα χρόνο ως ερευνητής στο Τόκιο στην Asahi Kasei Corporation. Εκεί γνώρισε πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους, όπως μας διαβεβαιώνει σε παλιότερο σχόλιό του στο Interactive Ideas (δείτε το video)! Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του διέσχισε τον Ατλαντικό για να συνεχίσει την έρευνα στο University of Pennsylvania, όπου και τελειοποίησε τις γνώσεις του στην γεωπληροφορική.  Με την επανοδό του στην Ελλάδα ίδρυσε την Kapou ΑΕ, με τη βοήθεια και συγχρηματοδότηση της Τεχνόπολης, του γνωστού τεχνολογικού πάρκου για το οποίο είχε κάνει λόγο και το άρθρο του Monocle για τη Θεσσαλονίκη.

Η συνέχεια επί της οθόνης και στο blog του Kapou. Καλή αρχή!

Advertisements