Στο Σημείο Βρασμού η Χαριτίνη Καρακωστάκη έχει αναρτήσει ένα εξαιρετικό κείμενο για τον νέο ρόλο που αυτόκλητα οι δημοσιογράφοι επιχειρούν να αναθέσουν στους εαυτούς τους. Η υπό διαμόρφωση τάξη πραγμάτων στα ελληνικά media συνοψίζεται στην παρακάτω φράση που δανείζομαι από την Χαριτίνη:

Σύμφωνα με αυτή τη νέα ηθική, ο δημοσιογράφος δεν είναι απλός και αντικειμενικός διαμεσολαβητής της είδησης αλλά ένα είδος κριτικού σχολιαστή, άρα ένα είδος αυθεντίας, ο οποίος φροντίζει να δώσει στον ακροατή, τον τηλεθεατή ή τον αναγνώστη την είδηση μαζί με το σχόλιο της και μαζί με μία γνώμη πάνω στο θέμα της, και πολύ συχνά, μόνο το σχόλιο και τη γνώμη χωρίς την είδηση.

Αξίζει τον κόπο να διαβάσετε όλο το post εδώ. Όσο για το ερώτημα που θέτει στο τέλος του άρθρου για το εάν τα blogs θα μπορούσαν να εξελιχτούν στην πέμπτη εξουσία, τα ιστολόγια σίγουρα αποτελούν μία διέξοδο έκφρασης για κάποιους ανεξάρτητους και δημιουργικούς ανθρώπους, όμως αμφιβάλλω αν θα μπορούσαν να αναπτύξουν ποτέ την απαραίτητη δυναμική για να χαρακτηριστούν “εξουσία”. Άλλωστε δεν νομίζω ότι είναι αυτός ο προορισμός τους…

buzz it!

Advertisements