Σήμερα συμμετέχω στο Blog Action Day και πρέπει να γράψω κάτι για το περιβάλλον. Ας ξεκινήσουμε από τα facts. Η ποιότητα του περιβάλλοντος υποβαθμίζεται, η ρύπανση κάθε είδους μαίνεται, οι πάγοι λιώνουν εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου και ούτω καθ’ εξής.

Μπορούμε να πούμε πολλά για τις ευθύνες των κυβερνήσεων που βάζουν πάνω από όλα τα συμφέροντα, δεν δίνουν κίνητρα για αειφόρο ανάπτυξη, οι ΗΠΑ ούτε καν έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο, στην Ελλάδα δεν έχουμε ασφαλείς χωματερές ούτε ευρεία προγράμματα ανακύκλωσης και η λίστα δεν σταματάει πουθενά. Επίσης μπορούμε να ρίξουμε ένα μεγάλο μερίδιο της ευθύνης στον ιδιωτικό τομέα, στις επιχειρήσεις που θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό του κέρδους, που “ξεφορτώνονται” τα απόβλητά τους χωρίς σχεδιασμό, που στην πλειοψηφία τους αγνοούν την έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, που, που, που…

Όμως είναι εύκολο να μιλάμε για τις ευθύνες των άλλων (και είναι κάτι που συνηθίζουμε δυστυχώς στην Ελλάδα). Εγώ θα πρότεινα να αναρωτηθεί ο καθένας από εμάς: “Εγώ τι κάνω για το περιβάλλον”? Το τι μπορεί και πρέπει να κάνει ο καθένας μας το ξέρουμε πια, είναι πράγματα χιλιοειπωμένα στα ΜΜΕ*: να ανακυκλώνουμε, να μην πετάμε σκουπίδια ούτε στο δρόμο ούτε στην παραλία (ναι, το αποτσίγαρο θεωρείται σκουπίδι), να χρησιμοποιούμε λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης, να μην αγοράζουμε ρυπογόνα SUVs όσο ελκυστικά και αν φαίνονται (ή ακόμα καλύτερα να αγοράζουμε υβριδικά αυτοκίνητα), να σβήνουμε εντελώς τις ηλεκτρονικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιούμε, να κλείνουμε τη βρύση την ώρα που πλένουμε τα δόντια μας ή ξυριζόμαστε, να αγοράζουμε οργανικά προϊόντα, να μην χρησιμοποιούμε άσκοπα το air condition, και άλλα πολλά απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά.

Θα μου πεις, αν εγώ κλείνω τη βρύση την ώρα που πλένω τα δόντια μου θα σωθεί το περιβάλλον? Όχι βέβαια, αλλά αν το κάνουμε όλοι μας, και αν όλοι μας κάνουμε ό,τι μπορούμε περισότερο τότε σίγουρα θα αλλάξει προς το καλύτερο ο κόσμος. Εξάλλου μόνο τότε θα μπορούμε, με καθαρή τη συνείδησή μας, να επιρρίψουμε ευθύνες στις κυβερνήσεις, στις επιχειρήσεις και σε οποιονδήποτε άλλον…

*Σε περίπτωση που θέλετε να πάρετε ιδέες για το πώς μπορεί ο καθένας μας να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος ρίξτε μια ματιά σε αυτό το ημερολόγιο (pdf) του We Can Live Green με τις 365 απλές πράξεις που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του περιβάλλοντος και, κατ’ επέκταση, της ζωής μας.

Update: Ένα πολύ καλό link που είδα στο WebZ για το πώς μπορεί ο καθένας να συμμετέχει στη βελτίωση του περιβάλλοντος είναι και οι προτάσεις του περιοδικού TIME.

buzz it!

Advertisements