Όπως θα έχουν προσέξει οι πιο παρατηρητικοί, στα τελευταία posts του Interactive Ideas εμφανίζεται στο τέλος ένα εικονίδιο με ένα μελισσάκι. Αυτό είναι το σήμα του Buzz, ενός ελληνικού social bookmarking site. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το blog αυτό δεν απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες (ή ερασιτέχνες, βλέπε bloggers) των online media και της διαφήμισης, αλλά και σε ένα ευρύτερο κοινό χρηστών του Διαδικτύου που ενδιαφέρονται για αυτά τα θέματα. Έτσι λοιπόν, και με την φράση ενός φίλου μου “μπήκα στο blog σου και δεν κατάλαβα τίποτα” κατά νου, σκοπεύω κατά καιρούς να εξηγώ με απλά λόγια κάποιες έννοιες που για πολλούς μπορεί να είναι αυτονόητες, αλλά για άλλους είναι εντελώς ξένες.

Ο όρος social bookmarking περιγράφει την λειτουργία διαφόρων sites που επιτρέπουν στους χρήστες να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης σε κάποιο blog post ή γενικότερα σε οποιοδήποτε κείμενο δημοσιευμένο σε ιστοσελίδα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα σύστημα αξιολόγησης του online περιεχομένου από τους ίδιους τους χρήστες και κάποιος που θέλει να διαβάσει τα καλύτερα (για την ακρίβεια, τα πιο δημοφιλή) posts της ημέρας δεν έχει παρά να επισκεφτεί ένα από αυτά τα sites.

Τα πιο γνωστά ξένα social bookmarking sites είναι το Digg, το StumbleUpon, το Reddit και άλλα. Ως τέτοιο site αναφέρεται και το Del.icio.us, αν και η λειτουργία του είναι κάπως διαφορετική: εδώ οι χρήστες έχουν μία προσωπική σελίδα όπου μπορούν να αποθηκεύουν τα αγαπημένα τους sites ή συγκεκριμένα posts, και να τα κατηγοριοποιούν με τη χρήση tags. Έτσι, κάποιος που ενδιαφέρεται για παράδειγμα για το basket, μπορεί να κάνει μια αναζήτηση και να βρει ιστοσελίδες που αναφέρονται στο basket, βλέποντας για την καθεμία και τον αριθμό των μελών που την έχουν αποθηκεύσει στα αγαπημένα τους.

Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά social bookmarking sites όπως το Buzz, το Cull, το Checkit και άλλα. Υπάρχει μία cool οριζόντια μπάρα με όλα τα εικονίδια των ελληνικών social bookmarking sites που έχω δει στο pestaola.gr αλλά δεν ξέρω αν είναι ευρέως διαθέσιμη και πού μπορεί να τη βρει κανείς. Εγώ επέλεξα να ενσωματώσω στο τέλος του κάθε post το εικονίδιο του Buzz επειδή πιστεύω ότι είναι το πιο διαδεδομένο (με βάση τον αριθμό των blogs που έχω δει να το χρησιμοποιούν).

Γενικά η λειτουργία αυτών των sites είναι επωφελής γιατί πάντα βρίσκεις κάτι ενδιαφέρον στις πρώτες σελίδες, υπάρχει όμως και το μελανό σημείο του social spamming, δηλαδή η πρακτική κάποιων bloggers να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης αποκλειστικά στα δικά τους posts με στόχο την αυτοπροβολή.

Σε κάθε περίπτωση, το social bookmarking έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες τάσεις διεθνώς τα τελευταία χρόνια και φυσικά αποτελεί άλλη μία συμμετοχική εφαρμογή του Web 2.0. Όσο για το τι είναι το Web 2.0, σάς παραπέμπω στο πρώτο post αυτού του blog!

buzz it!

Advertisements