Πριν από λίγο καιρό, ένας φίλος δέχτηκε ένα e-mail που τον πληροφορούσε ότι είχε κερδίσει 600.000 λίρες. Παρ’ όλο που είναι τακτικός χρήστης του Internet εδώ και αρκετά χρόνια, ο φίλος μου δεν απέκλεισε αμέσως το ενδεχόμενο να είναι αληθινό το e-mail και ζήτησε τη γνώμη μου. Το subject έγραφε “Microsoft has awarded you ₤600,000” και αυτό είναι το κείμενο που ακολουθούσε:

FROM
THE VICE PRESIDENT
MICROSOFT LOTTERY INTERNATIONAL
PROMOTIONS PRIZE AWARD

REF Nº: MIC25993189SP06
BATCH Nº:1007581900

Dear Winner,
Your e-mail address attached to ticket number: 023-0148-790-459 with
Serial number 5368/05 drew the lucky number: 29 and we write to congratulate you as your e-mail address has won you £600,000 in the recently conducted software e-mail lottery by MICROSOFT CORPORATION.
This was done after e-mail addresses were randomly selected by our database software powered by the Internet and your e-mail address was among those chosen this quarter.Your awarded cash prize has been deposit with the bank for transfer to your bank account.
To claim your cash prize, you are to write to the bank immediately for the release of your awarded cash prize to your account in the area where you are located.

Bank Contact:
Citibank Plc
332 Oxford Street
London W1C 1JF
Phone – (44) 701 1146 986
Fax – 08 70455435
E-mail: citibankonline@uk2.net

You are advised to forward the following details to the bank for validation and processing when you contact them.

Your details:
1. Full name:
2. Address:
3. Age:
4. Sex:
5. Marital status:
6. Occupation:
7. Phone and fax numbers:
8. Country:
9. Amount won:

For questions and enquiries, please contact the legal department officer:
Mrs Maureen Whyte
Legal Department Officer
Tel. (44) 701-111-33-512
E-mail: microsoftpostmasters@yahoo.com

Congratulations.

Mrs Susan Flower
Vice President
Microsoft Lottery International

Υπάρχουν κάποια (λίγα) στοιχεία που σε κάνουν να πιστεύεις ότι το e-mail μπορεί να είναι αληθινό. Για παράδειγμα, τα ισχυρά brand names των Microsoft και Citibank, τα Reference number και Batch number στην αρχή, όπως και το γεγονός ότι δεν σου ζητάει να κάνεις κάτι “ύποπτο” (όπως να δώσεις τα στοιχεία της πιστωτικής σου κάρτας).

Όμως υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι για να ξεκαθαρίσεις χωρίς δεύτερη σκέψη ότι πρόκειται περί απάτης. Θα τους αναλύσω παρακάτω, μετατρέποντας το post σε ένα είδος οδηγού για αρχάριους, προς αποφυγή των spam e-mail.

  1. Είναι σχεδόν απίθανο να έχετε κερδίσει οτιδήποτε από online διαγωνισμό.
  2. Το προηγούμενο ισχύει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό όταν πρόκειται για διαγωνισμό στον οποίο δεν είχατε κάνει δήλωση συμμετοχής αλλά “σας επέλεξαν ως νικητή”.
  3. Κοιτάξτε τη διεύθυνση του αποστολέα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το e-mail δεν προερχόταν από τη Microsoft αλλά από κάποιο άλλο, παντελώς άγνωστο site.
  4. Δώστε έμφαση σε όλα τα στοιχεία επικοινωνίας που παρέχονται. Είναι δυνατόν ο νομικός σύμβουλος της Microsoft να έχει ηλεκτρονική διεύθυνση που τελειώνει σε yahoo.com? (αυτό ήταν το αγαπημένο μου!)
  5. Προσέξτε τις λεπτομέρειες της τράπεζας. Το e-mail της Citibank δεν καταλήγει σε εταιρική διεύθυνση αλλά και πάλι φιλοξενείται σε κάποιο άσχετο site. Κάντε ένα Google search για το συγκεκριμένο υποκατάστημα και τσεκάρετε τη διεύθυνση και το τηλέφωνο (όπως αναμενόταν το νούμερο είναι ψεύτικο και προφανώς αποσκοπεί στο να τους καλέσεις και να τους δώσεις τα στοιχεία της τράπεζάς σου μέσω τηλεφώνου).
  6. Μην ψαρώνετε!
Advertisements