Παρακάτω παραθέτω το top 15 των αναζητήσεων στο ελληνικό Google για τον Ιανουάριο του 2007.

 1. Shakira
 2. Angelina Jolie
 3. Athinorama
 4. Lost
 5. Mega
 6. Spongebob
 7. Aegean Airlines
 8. Prison Break
 9. Fergie
 10. Honda
 11. Eminem
 12. Eurovision
 13. Iron Maiden
 14. Avril Lavigne
 15. Evanescence

Αν θεωρήσουμε ότι οι αναζητήσεις των χρηστών δίνουν μια εικόνα για τη γενικότερη online συμπεριφορά τους, μπορούμε να βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα από τα παραπάνω στοιχεία:

Entertainment, entertainment, entertainment. Εκτός από την Aegean και τη Honda, οι υπόλοιπες αναζητήσεις περιστρέφονται γύρω από μουσική, διασκέδαση και όμορφες γυναίκες. Προφίλ χρηστών: κυρίως άντρες, ηλικίας 15-34, surfing for fun.

Ενδεικτικά αναφέρω μερικές από τις αντίστοιχες λέξεις-κλειδιά για το βρετανικό Google: autotrader (αγοραπωλησίες αυτοκινήτων online), easyjet/ryanair (αεροπορικές εταιρίες), rightmove (εύρεση κατοικίας), hsbc (online banking), pc world (online shopping).

Οι διαφορές στη χρήση του μέσου είναι εμφανείς, αλλά για να μην υπεραπλουστεύουμε την κατάσταση η ευθύνη δεν είναι μόνο των χρηστών. Η διεύρυνση των αιτιών χρήσης του Internet απαιτεί συλλογική προσπάθεια. Μερικές ενδιαφέρουσες κινήσεις θα ήταν η παροχή περισσότερων υπηρεσιών e-government από πλευράς του κράτους, η περαιτέρω ανάπτυξη και διαφήμιση του e-banking, η αύξηση της επιχειρηματικότητας στο Internet (κάτι που προϋποθέτει την δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος και την παροχή διευκολύνσεων από την κυβέρνηση), ο εμπλουτισμός του περιεχομένου (content) που προσφέρουν τα ελληνικά sites και άλλα.

Απαραίτητος παράγοντας βέβαια είναι και η αύξηση των ταχυτήτων με ταυτόχρονη μείωση των τιμών του γρήγορου Internet, κάτι που άρχισε ήδη να συμβαίνει τη χρονιά που πέρασε, και που πιστεύω ότι θα δώσει το έναυσμα για μία σειρά ευχάριστων εξελίξεων στο ελληνικό Internet.

Από την άλλη πλευρά, βλέποντας τα παραπάνω στοιχεία συμπεραίνει κανείς πως το γεγονός ότι οι Έλληνες χρήστες είναι τόσο entertainment-focused αποτελεί καλά νέα για τους online marketers. Όταν οι χρήστες σερφάρουν κυρίως για λόγους διασκέδασης και δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο σκοπό να εκπληρώσουν, είναι πιο δεκτικοί σε προωθητικές ενέργειες αφού τόσο το mindset στο οποίο βρίσκονται όσο και ο διαθέσιμος χρόνος τους καθιστούν πιο πιθανό το ενδεχόμενο να κάνουν κλικ και να “αντιδράσουν” (interact) σε μία online καμπάνια.

Το αν όμως υπάρχουν στο ελληνικό Internet οι creative ideas που θα κάνουν τον χρήστη να διακόψει την ασχολία του για να ασχοληθεί με την προωθητική ενέργεια κάποιου διαφημιζόμενου είναι μία άλλη συζήτηση…

Advertisements